Araç Söndürme Sistemleri (Tüpü, Bakımı)
İster ticari araçlar olsun ister şahsi araçlar olsun, hepsinde yangın riski vardır ve bu duruma karşı önlem almak gerekir. Oto gaz dönüşümü yapan araçlarda son yıllarda görülen yangın vakalarının araç söndürme sistemlerinin önemi konusunda fikir verdiğini görebilirsiniz. Ayrıca yolcu veya yük taşıyan büyük otobüs, kamyon ve tırlarda da balataların aşırı ısınması veya çeşitli motor problemlerinden dolayı araçların yandığını, hem şoförlerin hem de yolcuların sağlığının tehlikeye girdiğini görmekteyiz.
Yasal olarak ilgili yönetmeliklere göre araçlarda yangın söndürme sistemlerinin bulundurulması zorunludur. Araç muayenelerinde ağır kusur sayılan yangın söndürme tüpleri bunun gerekliliğini ortaya koymaktadır. Normal zamanlarda pek önemsemediğimiz ancak ihtiyaç anında hayati önem taşıyan araç söndürme sistemleri konusunda herkesin daha hassas olmasına gerek vardır.
Periyodik olarak kontrolü ve bakımı oldukça kolay olan araç söndürme sistemlerinin gerçek anlamda işlevsel olabilmesi için kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde ihtiyacınız olduğu zamanda işler halde olmamasının sonuçları maddi ve manevi olarak ağır olabilmektedir. Özellikle araç yangın söndürme tüpünün ne kadar işe aradığını yangınla karşılaşanlar belirtmektedir. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçların daha büyük risk altında olduğu düşünülürse basit bir önlem ile önlenecek yangının zararlarını yaşamaya gerek yoktur.
Araç Yangın Söndürme Tüpü
Araç yangın söndürme tüpü, düzenli bakımı ve dolumu ilgili firmalarca yapılarak, aracınızda bulundurmanız gereken en önemli yangınla mücadele araçlarından birisidir. Aracınızda aniden çıkacak bir yangında pratik şekilde ulaşabileceğiniz ve kullanabileceğiniz yangın söndürme tüpü, yıllık veya iki yıllık yapılan muayenelerde de mutlaka bakılan ve varlığı sorgulanan unsurlardan biridir. Bunu yasal zorunluluk olduğu için değil aracınızı yangından korumak için bulundurmalısınız.
Araç yangın söndürme tüpü farklı özellikteki araçlar için farklı boyutlarda olmaktadır. Küçük hususi kullanılan araçlar farklı, minibüs ve otobüs gibi kısa veya uzun yol yolcu taşımacılığı yapan araçların farklı, tır, kamyon ve diğer panelvan araçların yangın söndürme tüplerinin ebatları farklı olmaktadır. Korunacak aracın yakıt cinsi, taşıdığı yükün türü gibi kriterler yangın söndürme tüpünün içeriğini de ağırlığını da değiştirmektedir. Bunun sürücüler ve araç sahipleri tarafından bilinmesi birçok zararın önüne geçilmesi için muazzam seviyede önemlidir.
Yangın anında acil şekilde yangın söndürme tüpünün anahtarının açılıp alevlerin üzerine püskürtülmesi elzemdir. Bunun için hem yangın söndürme tüpünün sağlıklı ve basınçlı şekilde hazır halde olması hem de kullanıcının deneyimli olması gerekir. Bunun için de yangın söndürme tüpünün kullanımı ile ilgili dolum yapan firmadan eğitim anlamında yardım talep edebilirsiniz. Böylece acil durumlar için siz de hazır olmuş olursunuz.
Araç Söndürme Sistemleri Dolumu
Kullanmamanızı dileyerek araç yangın söndürme tüplerinin yeniden dolumunun maliyeti oldukça makul olmaktadır. Kullanmadığınız takdirde bile zamanla içindeki gazın eksilmesi söz konusu olacağı için, periyodik bakımlarında yapılacak basınç kontrolü ile birlikte yetkili firma doluma ihtiyaç olup olmadığını sizlere söyleyecektir.
Yangın söndürme tüplerinin üzerinde yazan son kullanım tarihi de içindeki gazın kullanım ömrü ile ilgilidir. Belirli bir süre sonra etkinliğini yitiren söndürücü gazların basınç değerleri de düşeceği için, yetkili firma tarafından görevlendirilen uzmanların yeniden dolum önerilerine mutlak önem vermelisiniz. Yangın söndürme tüplerinin dolu ve basınçlı halde bulunması içinizin daha rahat olmasını da sağlayacaktır.
Araç söndürme sistemi önemsenmesi gereken konulardan biridir. Bunda hiç şüphesiz kullanıcılara büyük rol düşmektedir. En önemli görevlerden biri olan ve muayenelerde de zaten sorulan yangın söndürme tüpleri, düzenli olarak kontrol edilmeli ve sağlıklı şekilde durması için gereken ihtimam gösterilmelidir.
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri
-
Sprinkler Söndürme Sistemi
-
Karbondioksitli Söndürme Sistemleri
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Pano İçi Mikro Söndürme Sistemi
-
Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri
-
NOVEC 1230 Söndürme Sistemleri
-
Argon Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemleri
-
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri