FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri (Kokusuz, Renksiz)
Hayatımızda hiç istemediğimiz durumlardan biri olan yangınlarla mücadelede en etkin sistemlerden biri olan FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri, birçok çalışma alanında kullanılabilmektedir. Renk olarak kalıcılığı bulunmayan ve koku boyutunda da kokusuz olan FM 200 gazı, bu özellikleri nedeniyle tercih yüzdesi fazla olan bir söndürme ajanıdır. Elektrik iletkenliği bulunmaması nedeniyle de güvenli olduğu bilinmektedir. Kullanım sonrası ortaya çıkan kalıntılar olarak da ozon tabakasına zarar vermemekte, dolayısıyla da çevrenin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Depolama, dağıtım elemanları, diğer bileşenler, kontrol paneli, erken uyarı ve algılama cihazları olarak bir bütün halinde yangından koruma sağlayan FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri, uygun şekilde sabitlenerek güvenlik önlemleri alınmaktadır. Tüplerin içinde bulunan gazın teknik olarak döşenmiş borular ile kullanıma hazır halde olması, korunan alanlar için büyük bir avantajdır. İhtiyaç anında hızlı bir şekilde basınçlı olarak püskürtülme olanağı bulunmaktadır.
FM 200 Gazı Nedir?
Bilimsel olarak HFC-227EA olarak bilinen, florin, hidrojen ve karbondan oluşan bir bileşim olan FM 200 gazı, yangın söndürme sistemleri içinde en fazla kullanılan gaz çeşitlerinden biridir. Elbette söndürme etkisinin yüksek olması için uygun yangın türlerinde ve yanıcı maddelerde kullanılması önemlidir. Fiziksel söndürme işlevselliği bulunan FM 200 gazının laboratuar koşullarında bilinen ismi Heptafluoropropane olarak kullanılmaktadır.
Tüplere basınç altında yerleştirilmesi için en uygun koşul 25 Bar olmaktadır. Sıvı halde iken basınç ile gaza dönüşerek yangına müdahale etmesi, yanan bölgenin üzerinde söndürücü bir etki ile yeniden alevlenmeyi önleyici bir etki bırakması özellikleriyle çokça tutulan bir başarılı olan bir yangın söndürme gazıdır.
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Hesabı
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Hesabı için kesinlikle bilimsel bir çalışma yapmak gerekmektedir. Alanında uzman mühendislerin yapması gereken hesaplamada tüm kriterler göz önüne alınmaktadır. Sistem hesabında teknik şartnameler de rol oynayabilir. Ancak genel olarak FM 200 gazı sistem hesabında;
- Söndürme Tasarım Konsantrasyonu
- Hidrolik Hesaplama
- Silindir Hesaplama
- Sistem Ekipmanları
- Sistem Valfi
- Elektrikli Aktivatör
- Manüel Aktivatör
- Pnömanik Aktivatör
yer almaktadır. FM 200 gazlı söndürme sistemleri hesabında dikkat edilmesi gereken en önemli ölçütlerden biri de yangın sınıfına göre alınacak yüzdelerdir. A sınıfı yangınlarda FM 200 söndürme tasarımı konsantrasyonu % 7.9 ile % 8.5 arasında, riskin yüksekliğine göre değişebilmektedir. B sınıfı yangınlarda ise % 9 olarak ele alınmalıdır.
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Özellikleri
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Özellikleri kullanıcıların üzerinde önemle durduğu konudur. En çok göze çarpan ve kullanılmasını umut etmediğimiz ancak kullanıldığında ise işe yarayan özelikleri renksiz olması, kokusuz niteliğinin olması ve kalıntı bırakmamasıdır. Elektriksel iletkenliğinin bulunmaması da yangın anında olası kaçakların insan sağlığını tehlikeye atmasını önlemesi açısından fevkalade mühimdir.
Çevreye zarar vermemesi bakımından da öncelikli olarak tercih edilmektedir. Söndürme faaliyetleri sırasında herhangi bir maruz kalma durumunda kimyasal bir zarar vermemektedir. Müdahale esnasında söndürülen alandaki malzemelere zarar vermez. Maddi boyut ele alınırsa, kolay dolumu ve maliyetsiz yapısıyla oldukça kar ettiren bir söndürme sistemidir.
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri
-
Sprinkler Söndürme Sistemi
-
Karbondioksitli Söndürme Sistemleri
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Pano İçi Mikro Söndürme Sistemi
-
Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri
-
NOVEC 1230 Söndürme Sistemleri
-
Argon Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemleri
-
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri