Argon Gazlı Söndürme Sistemleri (INERT Gazlı, Anahtar Teslim)
Günümüzde yaşanan felaketler arasında yangınlar da yer almaktadır. Maddi ve sağlık açısından oldukça zarar veren ve neticesinde insan hayatını da riske atabilecek kadar güçlü etkileri olan yangınlar için gerekli tüm önlemlerin de alınması gerekmektedir. Bu noktada çeşitli yangın söndürme sistemleri kullanılabilir. Bu sistemler arasında en yaygın olan ve çeşitli avantajlar da sunmakta olan sistemler arasında argon gazlı söndürme sistemleri de yer almaktadır. Çeşitli özellikleri ile ön plana çıkmakta olan bu gibi sistemler insanlar tarafından fazlasıyla kullanılmakta olup neticesinde büyük felaketlerin de önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Argon Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Argon gazlı yangın söndürme sistemleri çeşitli özelliklere sahiptir. Buna göre;
- Atmosferde de doğal olarak bulunan inert gazdır
- Renksizdir , kokusuzdur ve iletken değildir
- ODP=0 (Ozona zarar vermez/Çevre Dostu ),
- GWP= 0 Global ısınmaya etkisi yoktur
- Ortamdaki oksijeni azaltarak söndürme yapar
- Boşalım sonrası artık bırakmaz, temizlik gerektirmez
- İnsanlı mekanlarda güvenle kullanılabilir
- A sınıfı yangınlar için dizayn %41,9 (NOAEL %43, LOAEL %52)
- Halon 1301 sistemleri değişiminde kullanılır
- 200 veya 300 bar silindir basıncı/ 55-60 bar tesisat basıncı
- Standartlar ISO1450 , UNE 23570 &NFPA 2001 :IG01
- Kimyasal Formülü : Ar ( min. %99,99 saflıkta)
- 80&140 lt kapasitede silindirlerde stoklanabilir
- Boşaltma Süresi : 60 saniye
- Tek veya çok sayıda silindirler kullanılabilir
- Yönlendirme vanaları kullanılarak aynı merkezden bir çok mekan söndürülebilir
- Karışım Gaz Değildir (IG-55 ve IG541sistemlerine göre daha düşük tekrar dolum maliyeti ve tekrar dolum kolaylığı sağlamaktadır)
- Kolaylıkla lokal olarak bulunabilir ve doldurulabilir
gibi özellikler argon gazlı söndürme sistemlerinin özellikleri arasında yer almaktadır.
Ortamdaki oksijen oranını yüzde 10,5 ile yüzde 13,5 oranları arasında azaltmakta olan, yangının beslendiği hava sirkülâsyonunu engellemekte ve dolayısıyla yangını boğarak söndürme gücüne sahip olan bir sistemdir. Silindirler içinde basınçlı olarak bulunan söndürme gazları, 200 veya 300 bar basınç ile doldurulma işlemlerine tabi tutulmaktadır. Neticesinde Halon gazının yerine geliştirilen bu yangın söndürme sisteminin birincil amacı insan sağlığına zarar vermeden yangını söndürmektir. Bu amacı da kullanıldığı tüm yangınlarda %100 biçimde gerçekleştirmektedir.
Argon Gazlı Söndürme
Argon gazı doğada bulunan bir gaz olduğundan ötürü doğaya herhangi bir zararı olmaz. Kimyasal gaz grubunda da yer almadıkları için geri dönüşümlü gazlar arasında da gösterilmezler. Neticesinde bu özelliklerinden dolayı argon gazlı söndürme sistemleri fazlasıyla kullanılmakta olup çeşitli yangın felaketlerine karşı da önlemler alınmaktadır.
Argon Gazlı Söndürme Sistemleri Yangın
Argon gazlı söndürme sistemleri yangın alanlarında fazlasıyla kullanılmakta olan ve neticesinde büyük felaketlerin de önüne geçilmesinde önemli rol rol oynayan bir sistemdir. Buna göre 4 farklı biçimde gaz içeren bu sistemler, doğal ortamda yer alan gazları kapsamaktadır. Argon, argonite, azot ve inergen gazlarının kimyasal bileşimi ile oluşturulan bu gazların rengi ve kokusu yoktur, ayrıca iletken değillerdir. Küresel ısınmaya etkisi olmadığı için ozon tabasına zarar vermez.
Yangın anında, mekandaki oksijeni azaltması suretiyle, arkasında kalıntı bırakmaz ve ekstra bir temizliğe gerek olmaz. 60 saniyede boşalması sonucunda yangını boğar ve etkisiz hale getirir. Argon gazlı yangın söndürme sistemleri kullanıldıktan sonra dolumu rahatlıkla yapılabilen gaz söndürme çeşididir.
Argon gazlı söndürme sistemlerinin kullanıldıkları alanlar genellikle hava limanı, metro ve diğer raylı sistemlerin projelerinde, kimya depolarında, kaliteli kimyasalların kullanıldığı laboratuarlarda, trafo merkezlerinde, yat limanlarında, gaz sanayi tesisleri ile petrokimya endüstriyel tesislerinde, kütüphanelerde, arşivlerde, müzelerde, elektrik odalarında, elektronik donanımlı özel odalarda, sistem ve sunucu odalarında, data merkezlerinde ve enerji üretim tesislerindedir.
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri
-
Sprinkler Söndürme Sistemi
-
Karbondioksitli Söndürme Sistemleri
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Pano İçi Mikro Söndürme Sistemi
-
Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri
-
NOVEC 1230 Söndürme Sistemleri
-
Argon Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemleri
-
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri