Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
Binanızda yangın güvenliğini ihmal etmenin, yangın söndürme sistemleri bulundurmamanın veya yangın kapısı ve merdiveni gibi tahliye unsurlarına önem vermemenin birçok riski vardır. Bu riski göze almak can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak anlamına gelir. Belki uzun bir süre herhangi bir problem ile karşılaşmazsınız ancak bir kere karşılaştığınızda, önlem almadığınız için size maddi ve manevi olarak çok pahalıya mal olabilir. Bu yüzden yangın güvenliği kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Yangın güvenliği konusunda önlem almamak veya alınan önlemleri önemsememek binada yaşayan herkesin hayatını tehlikeye atacaktır. Diğer yandan maddi değeri yüksek işletmelerde yöneticilerin veya sorumluların yangın tedbirlerinde ihmalkarlık göstermesi yüksek maddi kayba sebebiyet verebilir. Bu nedenlerden ötürü işyeri veya konutlar fark etmez, yangın konusunda bilinçli olmak ve önlem almak gerekir.
Yangın söndürme sistemleri alınacak önlemlerin en önemlisidir. Bir konutta yaşıyorsanız, apartman veya sitede iseniz, belki otomatik sistemler için gönüllü olmayabilirsiniz ancak en azından manuel söndürme ekipmanlarını ihmal etmemelisiniz. Ayrıca her katta manuel yangın dolapları veya su kaynağına bağlı hortum sarılı makaralar yer almalıdır. Apartman türü yerleşkelerde çok tehlikeli madde yer almadığı için su bazlı söndürme sistematiği yeterli olacaktır. Yangın anı davranışları konusunda da yerleşkede yaşayanların bilinçlendirilmesi son derece önemlidir.
Yangın Güvenliğini Artırmanın Faydaları Nelerdir?
Yeni yönetmeliklerde hangi tür binalarda yangın söndürme sistemlerinin yer alması gerekliliği, yangın çıkışları ve yangın merdivenlerinin olması gerektiği yer almaktadır. Bu mevzuatlarda yer alan bilgilere istinaden sorumluların gerekli çalışmaları yapması hukuken de yaptırıcı olmaktadır. Yangın güvenliği ile ilgili maksimum derecede önlem almak sizi birçok zarardan korur. Bu zararların başında telafisi imkansız can kayıpları gelmektedir.
Can kaybının yanı sıra mal kaybı ve binanın göreceği zarar da ekstra bir felaket olarak yaşamınızın geri kalanında size zorluklar yaşatacaktır. Yüksek değerde bir işletme kurdunuz ve yangın güvenliğini önemsemediniz. İşletmenizde olması gereken yangın söndürme sistemlerini kurmadınız veya periyodik olarak bakımlarını yaptırmadınız. Kontrol edilmesi gereken gaz basınçlarına dikkat etmediniz. Yangın söndürme ekipmanları konusunda da yetersiz davrandınız. Personelin yangın eğitimi konusunda da dikkatli olmadınız. Bu durumda yangın güvenliği konusunda yeterli olmazsınız.
Tam tersi istikamette; işletmenize en uygun ve her birime göre söndürme kabiliyeti yüksek söndürme sistemlerini otomatik olarak monte ettirdiniz, aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık kontrollerini eksiksiz yaptırdınız. Sistemleri düzenli olarak uzmanlar tarafından kontrol ettirdiniz. Diğer yandan yangın söndürme ekipmanları konusunda da eksiksiz olarak materyal sağladınız. Çalışanlarınızın yangın güvenliği konusunda iş güvenliği uzmanlarından veya yangın firmalarındaki uzmanlardan yardım alarak eğitime tabi tutulmasını sağladınız.
Hangi senaryo size daha güvenli gelmektedir? Hangi senaryoda kendinizi, işyerinizi, malzemelerinizi, makinelerinizi ve çalışanlarınızı güven içinde tutabilirsiniz?
Yangın Tedbirlerinde Bina Türü Önemli mi?
Yangın tedbirlerinde elbette binanın hangi amaçla kullanıldığı çok önemlidir. Atölyelerin yer aldığı, içinde laboratuarlar bulunduran veya ofislerin daha fazla yer kapladığı binalarda alınacak önlemlerin farklı olacağı aşikardır. İşyerleri için bu önlemler tehlike sınıflandırmasına göre derecelendirilmektedir. Ancak konut olarak kullanılan binalarda az tehlikeli kategori söz konusu olduğu için en tehlikesiz maddeler için uygun olan söndürme sistemi tercih edilecektir.
Binaların işyeri olarak kullanılması, içerideki maddelere ve işletmenin üretimde kullandığı hammaddelere göre söndürme sistemlerinin türü belirlenmektedir. Diğer yandan binada gerekli onarımları yaptırmanız, elektrik panolarına baktırmanız, tehlikeli sayılabilecek makinelerde kaçak olup olmadığını düzenli kontrollerle incelemeniz, riskleri minimize etmeniz açısından muazzam derecede önemlidir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik