Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler (Bilgilendirme)
Afet kapsamında değerlendirilen, yangın önlem alınmadığı durumlarda insan hayatı bakımından oldukça büyük zararlara yol açabilmektedir. Meydana gelebilecek bir yangının ne boyuta ulaşacağı ve ne zaman duracağı önceden kestirilemez. Edilen müdahalelerin şiddetine bağlı olarak yangının kısa zamanda ve uzun zamanda söndürülmesi de mümkün olabilmektedir. Olası bir felaket durumuna karşı insanlar önlem alarak hayatları boyunca yangın ile karşı karşıya kalmamak için çaba sarf ederler. Şayet gerekli ve yeterli önlemler alınırsa da yangın anında bilinçli davranılarak o yangından en az hasar ile kurtulmak da mümkün olur. Bu konuda insanlar birbirlerini bilinçlendirerek herkesin bilgi sahibi olmasını sağlamalıdır. Tecrübeli olmak için illa yangın ile karşı karşıya gelmeye gerek yoktur. Önceden alınacak eğitimler ve bilgiler ile olası bir yangın felaketine karşı önceden de deneyimli olmak mümkündür.
Yangın Anında Hareket Talimatı
Yangın ile karşılaşıldığı durumlarda yapılması gereken en önemli durum bu sorunla nasıl baş edileceğinin bilinmesidir. Gereksiz hareketlerde bulunmak her durumda ortamdaki bütün insanları tehlikeye sokmak demektir. Bu nedenle yangın durumunda sakin kalmak ve ortamdakileri mümkün olabildiğince panikten uzak tutmak önemlidir. Yangın anında yapılması gereken en önemli şey acil durumlar için hazırlanan yangın alarmını çalıştırmaktır. Bu uyarı ortamdakilerin bir yangın söz konusu olduğunu ve önlem almalarını gerektirecek bir durum olduğunu anlamalarını sağlar. Eğer yangın yakın mesafede ise yapılması gereken en akıllıca şey ortamda bulunan yangın söndürücüleri almak ve yangına müdahale etmektir. Eğer buna rağmen yangın söndürülemiyorsa bu durumda binada yer alan acil çıkış merdivenlerini kullanmak ve binayı tahliye etmek en doğru seçenek olacaktır. Yangın anında içeride bulunan kişilerin bilmesi gereken şey odalardan çıkarken kapıların kapatılması gerektiğidir. Bu yangının hızlı ilerlemesini durdurur. Yangın ortamından ayrılan insanların daha önceden belirlenen yangın toplanma merkezlerinde buluşması, olası kayıpların yaşanmasını önleyici bir durumdur.
Olası Bir Yangında Yapılması Ve Yapılmaması Gerekenler
Yangın, her an karşılaşılabilecek olaylardan bir tanesidir. En güvenilir alanlarda bile bazı durumlarda yangın meydana gelmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle her zaman yangına karşı tedbirli olmak gerekmektedir. Yangın anında gerekli takviyenin yapılabileceği düşüncesi yanlıştır. Olası bir yangın durumunda yangın söndürücü tedarik etmek ve bilgilenmeye çalışmak zaman kaybettirir ve hasarın miktarını artırır. Yangın durumu söz konusu olduğunda öncelikle sakin kalınmalı ve ortamdaki diğer insanların da paniğe kapılmaları önlenmelidir. Bu esnada panik yaratmak ve insanları korkutmak, çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Yangın söndürücüler ile müdahale edilerek yangının ilerlemesinin durdurulmaya çalışılması gerekir. Yangın ile karşı karşıya kalındığında yangının ilerlediği alana doğru ulaşarak bu noktaları ıslatmak da oldukça önemlidir. Islanan yer yangını engelleyici özelliğe sahiptir ve yangının ilerlemesini önler. Yangının ilerleyeceği yön genelde açık alanlar için rüzgârın estiği yön olarak hesaplanabilir. Yangınlarda erken müdahaleyi sağlayan yangın tüpleri her daim büyük önem taşır. Büyük çaplı yangınlar itfaiye hizmetleri tarafından söndürülürken eğer donanımlı bir yangın tüpüne sahip olunursa, küçük yangınlarda zaman kaybetmeden söndürme çalışması yaparak büyük hasarlardan kurtulmak mümkün olmaktadır.
Yangından Korunma Yolları
Yangına karşı önlem alınırsa yangının çıkma ihtimali düşecektir. Elektriksel veya bilinçli bir durum olmadığı sürece önlem alınan yerlerde yangın çıkmaz. Örneğin prizlerde şarj cihazları veya iletkenliği bulunan kabloları takılı halde bulundurmak yangına sebebiyet vermektedir. Evlerdeki prizlerin kullanılmayacağı durumlarda boş bırakılması tavsiye edilmektedir. Açık alanlarda meydana gelebilecek yangınları önlemek için ise kesinlikle izmarit gibi maddeleri yere atmamak ve alev alabilecek materyaller ile fazla uğraşmamak gerekmektedir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik