FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerelerde Kullanabilirim?
Yangınların her ne şekilde olursa olsun söndürülmesi, can ve mal güvenliğinin maksimum oranda sağlanması, zararın minimize edilmesi, yangın söndürme sistemlerinin temel amacıdır. Sulu, köpüklü, gazlı veya sprinkler yapıda olabilen söndürme sistemleri, genel olarak kapsadığı alanı koruma ve olası yangınları bertaraf etme işlevine sahip olmaktadır. FM200 gazlı söndürme sistemleri de aynı amaca yönelik olarak çalışan sistemlerden birisidir.
İhtiyaç anında bu sistemlerin nerelerde kullanılabileceği ile ilgili çeşitli sorular gündem gelebilmektedir. Elektronik nitelikli iş yerlerinde, canlıların sağlığını tehlikeye atmadan kullanılabilmektedir. Sistem dolayısıyla ortaya çıkan gazların insanlarda boğucu etki oluşturmadığı bilinmektedir. Bilgi işleme odalarında, panolarda, müzelerde, arşivlerde ve elektronik aksamların çok olduğu veri merkezlerinde, radarlarda kullanılmaktadır. Bu özellikteki uzun süreli çalışan ve ısınan birimlerde oldukça üst düzeyde koruma sağlamaktadır.
TS EN 15004 standardına göre tasarımları yapılmakta olan FM 200 söndürme sistemleri, kullanılacağı ortamın sıcaklığı hesap edilerek monte edilmelidir. Hidrolik hesap ile yaklaşık 10 saniye içinde yangına karşı boşaltım sağlanmış olmalıdır. Bu standartlarda çalışan FM200 gazlı sistemler, hızlı etki ederek yangının bitirilmesine müthiş seviyede katkı sağlamaktadır.
FM 200 Söndürme Sistemleri Mahal Sızdırmazlık Testi
Gazlı söndürme sistemlerinin belirli bir basınç altında bekletildiği borular ve depolardan kesinlikle en ufak bir sızma olmaması gerekir. Bunun için mühendislik aşamalarında gerekli önlemlerin alınmış olması gerekliliği kadar, montaj aşamasında da dikkatli olmak gerekir. Her şey dört dörtlük yapılsa dahi gerekli mahal sızdırmazlık testinin yapılması, gaz sızmasının olup olmadığının tespit edilmesi ve eğer varsa gerekli önlemlerin yangından anında önce alınması elzemdir. Zira kendi kendine yavaşça bile olsa azalan gaz, basıncı düşürür ve ihtiyaç halinde sistemin sağlıklı çalışmasını engeller.
Kullanım anında gazın mahalda asgari olarak 10 dakika kalması gerekmektedir. Bu şekilde yeniden tutuşmayı da önleyecek bir özellikle yangını baskılamış olur. Bu sızdırmazlık testi ile sistemin nasıl çalıştığı konusunda, yangın anında beklendiği şekilde tepki verip vermeyeceği konusunda bilgiye erişilmiş olmaktadır. Gazın tutulma süresi yangının yeniden başlama riski ile ilgili daha yüksek teminat sağlayacağı için, FM200 söndürme sistemleri mahal sızdırmazlık testi önem arz etmektedir.
Tüm gazlı söndürme sistemleri içerisinde hangi yangın türüne hangi gazın uygun olacağı, daha doğrusu yangın türüne göre uygun söndürme gazının tespiti, yangınlarla mücadelenin başarısında etkin rol oynamaktadır. FM200 kadar tercih edilen CO2, Novec ve Argon gazları da farklı yangın türlerinde başarı sağlamaktadır. Yangından koruma sağlanacak yerlerde insan bulunması durumunda ise CO2 haricindeki gazların kullanılabildiği ve insan sağlığına zarar vermediği görülmektedir.
FM200 Söndürme Sisteminde Tasarım ve Uygulama Kriterleri
Toplam hacimsel korumanın esas olduğu FM 200 söndürme sistemleri tasarımında ve montajında, yangından koruyacağı alanın net hacminin hesaplanması gerekmektedir. Gazlı söndürme sistemlerinden biri olduğu için, basınç altında yangın anını beklese de basınçla birlikte uygulanması sırasında hacim bazlı koruma sağlamaktadır.
TSE ISO 14520 standartları net hacmin nasıl hesaplanacağı ile ilgili bilgiler vermektedir. Korunacak alanda fazla sayıda dolap ve benzeri malzeme bulunsa bile, odanın, deponun veya alanın net hacmi içine karıştırmamak esastır.
FM200 gazlı söndürme sistemleri montajında en fazla dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de, sistemin bütünü ile ilgili tek bir firma ile anlaşılmasıdır. Sistemin başarısı için mekanik bölümler ile ihbar ve algılama sistemlerinin aynı mantıkla çalışan tek bir firma eliyle yapılması önemlidir. Zira büyük alanlarda kendisinden başka firmalar ile işbirliği yapan ve sistemin farklı birimlerinin tasarım be montajını farklı firmalara yaptıran yangın firmaları, daha sonra karşılaşılması olası sistemsel arızaların sorumluluğunu üstlenmelidir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik