Skip to main content

İtfaiye Raporu Nedir?

İtfaiye Raporu Nedir? - YSC Yangın

İtfaiye Raporu Nedir bu soruyu yanıt olarak binanın ya da işletmenin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için gerekli bir rapor olduğunu söylemek gerekir. Kısaca bu rapor yangının çıkmasını önleyici ve yangın esnasında ortaya çıkabilecek problemlere karşı ne kadar dirençli bir yapı olduğunu saptar.

Bu rapor bütün binalara özellikle yangın konusunda tehlike oluşturan yapılara karşı alınması gereken bir rapordur. Bu rapor Ruhsat ve Denetleme Müdürlüğü Önlem Amirliği bürolarını yapılan müracaat sonucunda ilgili denetimlerden başarılı şekilde geçirdiğinde alınır.

Bir işletmenin ya da binanın ilgili faaliyetlerini düzenli şekilde yürütebilmeleri ve hiçbir sorunla karşılaşmamaları için bu raporu alması zorunludur. Taksi takdirde işletme ya da bina izin faaliyetlerini sürdüremez ve cezayı yaptırımlarla karşı karşıya kalmış olur.

İtfaiye uygunluk raporunu almak için ilk önce yazılı ön başvuruda bulunmak gerekir. Bu başvuruda ilgili formu eksiksiz şekilde doldurmak ve amirlik bürolarına teslim etmek gerekir. Ardından işletme ve bina detaylı şekilde yangın yönetmeliği kapsamında incelenir ve araştırılır.

Bina için gerekli olabilecek bütün hükümlülükler yerine getiriliyor ise ve koruyucu önlemler bulunduruluyor ise bina rapor kapsamında güvenlidir ve rapor 5 iş günü içerisinde ilgili işletme sahiplerine ya da şahısa verilir.

İlgili belge ve evraklar hazır olmadan rapor için hiç bir şekilde başvuruda bulunulamaz. Eksik evrak söz konusu olduğunda süreç askıya alınır ve evrakların tamamlanması beklenir.

İtfaiye raporu nedir ve gerekli evraklar nelerdir sorusuna cevap olarak ilgili rapor için gerekli olabilecek evraklar aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • İlgili yere müracaat formu
  • İmza sirküleri ve vekaletname
  • Bina için ya da ilgili alan için güncel kira kontratı
  • Yapı kullanımına ilişkin izin belgesi
  • Numarataj belgesi ve ticaret sicili gazetesi

İtfaiye Raporunda Nelere Bakılır?

İtfaiye raporunda binanın yangınla mücadele edilecek ekipmanların bulunup bulunmadığı ve ilgili tahliye yol ve tabelaların olup olmadığına bakılır. Ayrıca yangın söndürme sistemlerinin yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı bakılır.

Yangın raporu örneği olarak bilinen itfaiye raporu kapsamında yapı kullanımına ilişkin bina için kullanılan malzemelerin yangına karşı dayanıklı olup olmadığına bakılır. Yangın haber verme sistemlerini ve ilgili yangın ekipmanlarının yardım yönetmeliğine uygun olup olmadığına bakılır. Ayrıca acil çıkış kapısı ve merdiveninin yönetmeni kapsamında yangına dayanıklı olmadığına bakılır.

İtfaiye Yangın Raporu - YSC Yangın

Ruhsat İçin İtfaiye Raporu Nasıl Alınır?

Ruhsat için itfaiye raporu almak adına gerçekleştirilecek ilk adım Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği’ne ilgili yazılı evrakla başvuru formunu doldurmak gerekir.

Ardından ön kayıt tamamlandıktan sonra ilgili itfaiye raporunu almak adına bilirkişi binada ya da alanda çalışmalar başlatır. Gerekli bütün araştırmaları yaptıktan sonra bina ya da alan itfaiye raporu almaya uygun ise 5 iş günü içerisinde raporu hazırlar ve işletme ya da şahısa teslim eder. Başvuru internet ortamında yapıldığında süreç daha hızlı olur.

Bina ya da işletme ilgili faaliyetlerin sürdürebilmeleri için ya da ruhsat almak için itfaiye raporu almaya ihtiyaç duyar. Bu raporu almak zorunlu olduğundan aksi durumda cezai işlemler uygulanır. Ayrıca ilgili faaliyetler tamamen durdurulur.

İtfaiye Raporu Zorunlu Mu?

İtfaiye raporu nedir itfaiye raporunu almak zorunlu mu gibi pek çok soru raporu almak isteyen kişilerce sorulur. Bu soruya yanıt vermek adına bu raporun zorunlu olduğunun altını çizmek gerekir.

Binanın yangın karşısında güvenli olup olmadığı bu rapor sayesinde ortaya çıkar. Bu sayede kişilerin can ve mal kaybı en aza indirilmiş olur.

BLOG