Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
Yangın, önemli can ve mal kayıplarına yol açabilecek bir felaket olayıdır. İnsan hayatını, varlıklarını ve çevreyi korumak için zaman içinde çeşitli yangın söndürme ve söndürme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlar arasında "temiz ajanlı yangın söndürme sistemleri" en yeni ve en yaygın kullanılan sistemlerdir.
Temiz maddeli yangın söndürme sistemleri, yangınları söndürmek için bir "temiz madde" kullanır. Temiz maddeler, herhangi bir kalıntı bırakmadan buharlaşan, elektriği iletmeyen gazlar veya kimyasallardır. Bu maddeler kaplarda saklanır ve serbest bırakıldıklarında yangını etkili bir şekilde söndürürler.
Temiz maddeler diğer yangın söndürme seçeneklerine kıyasla daha çevre dostudur ve bu da onları sürdürülebilir bir seçim haline getirir.
Günümüzde birçok hassas sektörde materyallerin zarar görmemesi için az basınçla kullanılan yangın söndürme sistemleri kullanılmaktadır. Ayrıca temiz olarak adlandırılan yangın söndüre ajanları da ekipman ve araçlarda kimyasal veya fiziksel zararlar doğurmaz.
İşletmenin sürdürülebilir faaliyetleri için can alıcı nokta bir atış olarak adlandırılan bu temiz maddeli söndürme unsurları, Türkiye’de her geçen gün daha çok sektör tarafından anlaşılmakta ve kullanılmaktadır.
Temiz Ajanlı Yangın Söndürme Sistemleri Nasıl Etkili Olur?
Özünde, bir yangın üç element gerektirir: ısı, oksijen ve yakıt. Bu bileşenlerden birinin çıkarılmasıyla yangın bastırılabilir.
Temiz maddeli yangın söndürme sistemleri, ısıyı veya oksijeni uzaklaştırarak çalışır ve böylece yangını söndürür. Üç ana tip temiz ajan sistemi vardır. Bunlar FM200 söndürme sistemleri, Inert gazlı söndürme sistemleri ve NOVEC 1230 söndürme sistemleridir. Her üçü de belirli tip yangınlarda ve farklı tehlike sınıflarında etkin şekilde kullanılmaktadır.
Bunların arasında Novec 1230 sistemleri dünya çapında hızla popülerlik ve talep kazanıyor. Bu sistemleri neyin farklı kıldığını anlamak için daha yakından bakalım. Bilimsel olarak 1,1,1,2,2,4,5,5,5-Nonafluoro-4-(Trifluoromethyl)-3-Pentanone olarak da bilinen Novec 1230, florlu bir ketondur ve yangında temiz bir madde olarak kullanılır. Hızla popülerlik kazandı ve şu anda dünya çapında en çok aranan temiz ajan seçeneklerinden biridir.
Novec 1230, su veya CO2 bazlı söndürücülerin uygun olmadığı durumlarda kullanılır. Toksik olmayan, renksiz bir sıvı olarak depolanır, salındığında gaza dönüşür ve ateşten ısıyı uzaklaştırarak söndürür. Tipik olarak kalıcı yangın koruma sistemlerinde kullanılan Novec 1230, özel uygulamalar için portatif yangın söndürücülerde de kullanılır.
Novec 1230 çevreye salındığında, yakın UV dalga boylarındaki enerjiyi hızla emerek kısa bir atmosfer ömrüne yol açar. Atmosferden çıkarılmasının ana süreci, gazın 5 ila 7 gün içinde tamamen dağılmasına neden olan fotolizdir. Temiz bir ajan olarak kalıntı bırakmaz, varlıklara veya çevreye zarar vermez.
NOVEC1230 Sistemlerinin Diğer Temiz Gazlı Sistemlerden Farkı Ne?
Novec 1230 sıvısı, sıfır Ozon Tüketme Potansiyeli ve yalnızca bir Küresel Isınma Potansiyeli ile en çevre dostu temiz madde olarak kabul edilir. Bu, çevre üzerinde minimum etkiye sahip olduğu ve iklim değişikliğine katkıda bulunmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, ozon tabakasına zarar veren eski HFC sistemlerine üstün bir alternatiftir.
Karşılaştırıldığında, FM 200 sistemi biraz daha yüksek ozon tüketme potansiyeline sahiptir ve bu da Novec 1230'u tercih edilen bir seçenek haline getirir.
Novec 1230 maddesinin çevredeki insanların sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Oksijen seviyelerini düşürerek solunum güçlüğüne neden olabilen CO2 sistemlerinden farklı olarak Novec 1230 sadece ısıyı uzaklaştırır ve yangını saniyeler içinde bastırır. Kullanıcılar için güvenlidir ve nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu alanlarda kullanılabilir.
Novec 1230 yalnızca temiz bir madde değildir, aynı zamanda İnert veya CO2'ye kıyasla daha hızlı hareket eder, bu da bir yangının neden olabileceği zararı büyük ölçüde azaltır.
Gereken minimum miktarlarla son derece etkilidir ve bu da onu depolama için yerden tasarruf sağlayan bir seçenek haline getirir. Bu avantajlar, Novec 1230'u temiz maddeli yangın söndürme sistemleri için uygun, sürdürülebilir ve güvenli bir seçim haline getirir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik