Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
Otomatik yangın söndürme sistemleri sanayi makinelerinden kaynaklı yangınları söndürme konusunda çok başarılı sistemlerdir. Sanayide kullanılan makinalar yangın açısından yüksek risk unsuru içermektedir. Gerek enerji ihtiyacının karşılanması, gerek uygulamada kullandığı maddeler, gerek petrol vb. yanıcı malzemeler, gerekse uçucu yanıcı maddeleri sıklıkla kullanan sanayi makinalarının güvenliği açısından otomatik yangın söndürme sistemleri hayati önem taşımaktadır.
Sanayi makineleri bir fabrika kurulum maliyetinin büyük bir yüzdesini oluşturduğundan korumalarının sağlanması, en az bakımlarının zamanında yapılması ve uzman kişilerin kullanımına izin verilmesi kadar önemlidir.
Otomatik yangın söndürme sistemleri, insan müdahalesine gerek kalmadan hızlıca devreye girerek yangına çıkış noktasında müdahale eder. Otomatik yangın söndürme sistemleri, yangının söndürülmesi veya sınırlandırılması açısından yüksek başarı yüzdelerine sahiptir.
Otomatik Yangın Söndürme Sitemleri Nasıl Çalışır?
Otomatik yangın söndürme sistemlerinin yangın söndürme esnasında kullandığı ana bileşenlerine göre; su, temiz ajan, gazlı ajan, kuru kimyasal olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Otomatik yangın söndürme sistemleri dendiğinde aklımıza yukarıda saydığımız türlerinin dışında bir de algılama sistemi geliyor elbette. Algılayıcının türüne göre de sınıflandırma yapmak gerekirse, duman detektörleri, ısı detektörleri, basınç algılama detektörleri vb. olarak sınıflandırılabilir.
Otomatik yangın söndürme sistemleri, insan müdahalesine gerek kalmadan devreye giren bir sistemdir. Temel olarak, bir algılama elemanı ve baskılama ünitesinden oluşurlar. Otomatik yangın söndürme sistemlerinin büyük bir çoğunluğunda ise bu ünitelere ek olarak, basınç anahtarı ve manuel müdahale anahtarı mevcuttur.
Otomatik yangın söndürme sistemi, algılama ünitesinin yangını algılamasıyla birlikte devreye girer. Algılama ünitesi duman detektörü, ısı detektörü veya pnömatik borudur. Duman detektörü dumanı, ısı detektörü ısıyı, pnömatik borular ise basınç farkını algılayarak sistemi devreye sokar. Basınç anahtarı yangın anında otomatik olarak devreye girerek, elektrik ile çalışan makinaları kapatır. Yangının büyümesine engel olur. Manuel müdahale anahtarı bir insan operatörün kullanımına olanak tanıyan anahtardır. Yangın söndürme amacıyla kullanılacak yedekli malzemenin muhafazaya aktarılması için kullanılır.
Yüksek Risk Altındaki Sanayi Tesisleri
Otomatik yangın söndürme sistemlerinin, kullanıldığı her alanda yangına karşı güvenliği sağladığı açıktır. Sanayi tesislerinin genel olarak yangın açısından riskli bölgeler olduğundan söz etmiştik. Elbette sanayi tesislerinin hepsi riskli, ancak bazıları diğerlerine göre daha yüksek risk sınıfına giriyor. Patlayıcı ve parlayıcı gazların bulunduğu, yanıcı sıvıların üretildiği veya kullanıldığı tesislerin diğer tesislere oranla daha da yüksek risk barındırdıkları ortadadır. Bu tür tesislerde otomatik yangın söndürme sistemlerinin kullanımı, hem tesisinizin hem çalışanlarınızın güvenliğini sağlamak noktasında çok büyük önem taşımaktadır.
Otomatik yangın söndürme sistemleri kullanımının önemli olduğu tesislerin başında CNC ve EDM işleme merkezleri yer alıyor. Yangın riskinin yüksek olması nedeniyle otomatik yangın söndürme sistemlerinin kullanımı bu tesislerde daha da önemli hale geliyor. EDM makinalarının yağ stoku azaldığında yağ buharının alev alması durumu sıkça rastlanan bir durumdur. Aynı zamanda CNC tezgâhlarında bulunan yağ buharı da çok düşük sıcaklıklarda alev alma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle bahsi geçen tesislerin yangın riskleri oldukça yüksektir.
Yangına hızla ve kaynağında müdahale edebilmesi nedeniyle, yangın riski yüksek olan bu tür tesislerde, otomatik yangın söndürme sistemlerinin kullanımı doğru ve etkin çözüm olacaktır. Unutmayın otomatik yangın söndürme sistemleri yangın durdurma konusunda yüksek başarıya sahip sistemlerdir.
Sonuç olarak; büyük yatırımlar ile kurulan sanayi tesislerinde otomatik yangın söndürme sistemlerinin kullanımının, sadece sanayi makinelerinin güvenliğinin sağlanması açısından değil, fabrikanızın, çalışanlarınızın ve sizin güvenliğinizin sağlanması açısından da büyük öneme sahip olduğu göz ardı edilemez.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik