Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
Mali değeri yüksek işletmeler olan fabrikalarda, hizmet sektörünü ifa eden ofislerde, ikamet edilen konutlarda yangının elektrik tesisatı üzerinden yayıldığını gösteren birçok rapor bulunmaktadır. Bu sayılan binalarda yanıcı malzemelerin bulunması ve kullanılması, başlayan bir yangının kablolar aracılığı ile binanın diğer bölümlerine yayılmasına neden olabilir.
Daha modern binaların inşa edilmesi, beraberinde elektrik tesisatlarında da yeni teknolojik gelişmeler ışığında yaratıcı çözümler üzerinde çalışılmasına neden olmuştur. Çok daha kapsamlı elektrik ağı binanın her yerini adeta kuşatmıştır.
Özel amaçlı üretilen binalarda da elektronik cihazların sağlıklı ve rahat şekilde kullanılması için binanın her duvarından elektrik kablolarının geçmesi sonucu doğmuştur. Olası yangınlarda çok daha fazla risk özellikle bu yeni ve modern binalar için hala sürmektedir. Ancak alınabilecek önlemler ile bunun önüne geçilmesi mümkündür. Risk taşıyan kabloların tutuşması belki önlenemez ancak belirli bir bölümde sönümlenerek etkisini yitirmesi sağlanabilir.
Binalarda zon oluşturmak suretiyle bölümlere ayırmak, yangını geciktirecek sistemler ile müdahale ekiplerine zaman kazandırmak mümkündür. Bu amaçla kullanılan yangın duvarları etkili çözümler sunmaktadır. Ayrıca kabloların tutuşması ile başlayabilen yangınlar da tesisat üzerinde düşünülmesini gerekli kılar. Duvarlarda yangını geciktirecek sistemlerin var olması, kabloların hızlı şekilde tutuşmasını engelleyebileceği gibi binanın diğer bölümlerindeki yangın riskini de azaltacaktır.
Elektrik Yangınlarını Önlemek İçin Kullanılan Koruma Sistemleri
Yangınlara elektrik tesisatlarının ve kablolarının da dahil olması, kabloların yapıldığı ve korunduğu malzemelerin insan sağlığına zarar vermesine neden olabilmektedir. Yangını hızlı şekilde yaymasının yanı sıra müdahale ekiplerine bile söndürme konusunda zorluklar yaşatabilir. Yangın söndürme ajanlarının elektrik iletkenliğinin olmaması bu durumlarda avantaj sağlayacaktır. Kabloların yanmasıyla ortaya çıkacak yaklaşık 14 farklı madde insan sağlığına çok zararlıdır. Toksik, asidik, korozif ve kanserojen özellikler taşıyan bu maddelerin yanması zehirlenme etkisi yaratabilmektedir.
Bu yüzden elektrik yangınlarını önlemek veya geciktirmek için kullanılan koruma sistemlerine ihtiyaç duyulur. Binalar inşa edilirken düşünülmesi gereken bu uygulamalarda arasında, yangına 4 saate kadar dayanabilen harç tipi mortar, yastık tipi geciktiriciler ve kaplama tipi yangın durdurucular bulunmaktadır.
Binanın yapısına ve kullanım amacına göre koruma sistemleri tercih edilir. Genel kullanım amaçlı binalarda daha çok harç tipi mortar koruyucular kullanılırken, daha hassas materyaller ile çalışılacak binalarda veya bölümlerinde ise yastık tipi koruyucular kullanılmaktadır. Bu konuda elektrik mühendislerinin görüşlerine henüz bina yapım aşamasındayken başvurulması, gelecekteki felaketlerin önüne geçilmesi anlamında değerli kabul edilmektedir.
Elektrik Tesisatı Üzerinden İlerleyen Yangının Tehlikeli Riskleri
Elektrik tesisatında başlayan veya başka bir alanda başlayarak tesisat üzerinden binanın diğer bölümlerine yayılan yangınlar hiç beklenmedik sonuçlar doğurur. Hem yangının normalde ulaşmayacağı bölümlere ulaşmasına neden olur hem de olası elektrik kaçaklarının yangını yaymasına neden olabilir. Bu yüzden elektrik tesisatları ile ilgili yangın önlemlerinin alınması hayati önem taşır.
Günümüzde itfaiye raporları incelendiğinde elektrik tesisatı yüzünden çıkan yangınların sayısının arttığı görülmektedir. Eskimiş bir tesisat, fazla yükleme yapılan dolayısıyla kaldıramayan bir tesisat, kabloları tanınmaz durumda olan ve tehlike arz eden tesisat yangın riski doğurur. Bu nedenler alınması gereken önlemlerin hızlı bir şekilde ertelenmende alınması lazımdır. Bu önlemler içinde tesisatın değiştirilmesi, arızalı noktaların giderilmesi veya özellikle işletmelerden çıkmadan önce tüm elektriğin kesilerek işyerinin kapatılması gibi önlemler olası afetlerin önüne geçmek için yeterli olabilmektedir.
Yangının belirli bölgelere hapsolmasını sağlayıcı çalışmaların bina yapımında düşünülmesi, tesisattan yayılmasını önlemek açısında son derece önemli bir adım olacaktır. Dairelerin iç mimarisinde kullanılan ve elektrik tesisatı ile uyumlu olmayan tüm ünitelerin tehlike arz edebileceği de düşünülmelidir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik