Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalıdır? (Denetim ve Test)
Yangın, deprem, sel ve benzeri durumlar çok ciddi ve üzücü sonuçlara yol açabilecek tehlikeli durumlardır. Can güvenliği sağlanabilmesi için öncelikle bu tür felaketleri en az hasar ile atlatabilmek adına çeşitli önlemler alınmalıdır. Yangın çıktığında ani bir şekilde müdahale edilebilmesini sağlayan ve farklı modelleri olan yangın söndürme cihazları bulunur. Bu cihazlardan biri de yangın tesisat borularıdır. Bu boruların döşenmesi ve tesisat işlemleri ciddi anlamda önemlidir. Yangın tesisat borularının çeşitli şekillerde yapılması ve yerleştirilmesi mümkündür.
Yangın Tesisatı Nasıl Yapılır?
Hayati tehlike ve tehdit oluşturan yangınlar için mutlaka küçük büyük her türlü önlem daha öncesinden alınmalıdır. Bu önlemlerin başında yangın tesisatı gelir. Peki iyi bir yangın tesisatı nasıl olmalıdır ve nasıl yapılır, biraz da bu konulara açıklık getirelim..
Tesisatın yerleştirilmesinden sonra tesisat borularının hangi şekilde yapılacağına karar verilir. Tesisat boruları yatay, dikey, ağaç dağılımlı ve döngülü olarak binanın yapının durumuna göre farklı şekillerde yerleştirilebilir. Yangın tesisat boruları su tesisatından ayrı bir şekilde döşenir. Yangın tesisatı yapılırken galvanizli ya da siyah çelik borular kullanılır. En düz ve kısa olan borular seçilir.
Yangın Tesisatı Kaç Barda Tespit Edilir?
Yangın tesisatlarında tesisatı besleme suyu bulunur. Yangın tesisatı bu besleme suyuna basınçlanma deposu aracılığı ile ulaşır. Basınçlanma deposunda bulunan su, yangının çıktığı anda devreye girmesi için hazır olarak bekletilir. Suyun hava aracılığı ile itilerek basınçlandırılması ile depolanma tekniğidir. Besleme suyu, hava ve su tarafından sürekli olarak basınçlı bir şekilde ve acil durumlarda devreye girmek üzere hazır halde bekler. Yapıların alt katlarında ve üst katlarında su basıncı barometreler tarafından sürekli olarak kontrol edilir. Binaların üst katlarında su basıncı 4 bar ile sınırlandırılır. Üst katlarda ise su basıncı daima 7 bar olarak sınırlandırılır.
Yangın Tesisatı Ekipmanları İçin Denetim ve Test
Aniden meydana gelen yangınlardan korunabilmek için gerekli tüm önlemleri öncesinde düşünüp almalıyız. Yangının oluştuğu ilk anda nasıl müdahale edilmesi gerektiği mutlaka bilinmeli, bilinmiyorsa öğrenilmelidir. Ülkemizde birçok kurum, acil durumlarda nasıl davranılması gerektiğini ve acil durum, ilk yardım gibi eğitimleri de veriyor. Ailelerin, öğretmen ve öğrencilerin, firma sahibi ve tüm çalışanlarının kısacası herkesin bu konuda daha bilinçli ve daha eğitimli olabilmesi için bu tür eğitimlere katılmaları son derece önemlidir. Yangın tesisatı ekipmanları için denetim ve testler ise sürekli bir şekilde sağlanmalıdır. Çünkü yangın tesisatının ekipmanlarının herhangi bir kısmında oluşacak ufacık bir hata ya da sorun çok feci durumlara sebep olabilir. Bu sebeple düzenli olarak yangın tesisatı denetimi yaptırmak hem tesisatın bulunduğu yapı için hem de içerisinde bulunan tüm canlılar için büyük bir önlem olur.
Peki, yangın tesisatı ekipmanları için denetim ve kontrol aşamaları nasıl gerçekleşir, bu konuda birkaç bilgi verelim: Su deposu, hidroforlar, yangın vanası, yangın dolabı, sprinkler (yağmurlama elamanları) ve diğer tüm yangın tesisat ekipmanların kontrolleri tek tek sağlanmalıdır. Nasıl ki bir hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıyorsa, yangından önce alınan tüm önlemler de yangın anında ve sonrasında can kaybı ve mal kaybının önlenmesine yardımcı olur. Evlerde, arabalarda, iş yerlerinde ve tüm yaşam alanlarında zorunluluk yasasını beklemeden mutlaka ama mutlaka yangın söndürme cihazları bulundurulması, hayati derecede önem taşır. Düzenli olarak bakımı ve tüm kontrolleri yapılan bir yangın tesisatı acil durumlarda hayatınızı kurtaracak bir ekipman olacaktır.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik