Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
Araçlar yılın belli bölümlerinde muayeneden geçmek zorundadır. Araçların türüne bağlı olarak bu muayene süreleri değişiklik göstermektedir. Araçlarda bulundurulması gereken yangın tüpleri de yine muayene sisteminde değerlendirilir. Peki yangın tüpü bulunmayan araç muayeneden geçer mi? Tüm detaylar yazımızda..
Araçların kusursuz biçimde muayeneden geçmesi için lastik tekerlekli traktörler ve motosiklet hariç tüm motorlu taşıtlarda yangın tüplerinin yer alması gerekmektedir. Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır. Bu sebepten ötürü de muayene geçişlerinde herhangi bir engel sayılmamaktadır.
Araçlarda yer alması gereken yangın tüplerinin hacmi de yine araçlara göre değişiklik göstermektedir. Buna göre minibüsler, kamyonetler ve binek araçlar için yangın tüpü kapasitesi 1 KG olmalıdır. Ağırlığı toplam 12 tondan düşük kamyonlarda bu ağırlık 4 KG olmalıyken 12 tondan yüksek kamyonlar içinse minimum ağırlığın 6 KG olması gerekmektedir.
Bu bağlamda araçlarda olması gereken yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması durumunda hafif kusur olarak sayılacaktır. Bu hafif kusur ise araçların muayeneden geçmemesi için bir sebep değildir.
Yangın Tüpü Ağır Kusur mu 2020
Binek aracı, kamyonu, kamyoneti olan kişilerin muayeneden geçerken çeşitli sorunlarla karşılaşması mümkündür. Buna göre yangın tüpü ağır kusur mu 2020 yılı kapsamında en çok ele alınan sorulardan da biridir. Yazımızın girişinde de belirttiğimiz üzere yangın tüpü bulundurmayan araçlar muayeneden hafif kusurlu olarak geçiş yapabilir.
Yangın tüpü her ne kadar zorunlu tutulmasa da kişilerin oldukça önem vermesi gereken konulardan biridir. Herhangi bir kaza durumu söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek en tehlikeli şey yangındır. Bu yangının daha hızlı ve kolay biçimde engellenmesi için de yangın tüplerine ihtiyaç vardır.
Yangın tüpleri kendi aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Aracın kapasitesi ve hacmine göre çeşitli ağırlıklarda bulundurulması gereken yangın tüpleri gaz söndürücüler ya da sıvı söndürücüler olarak ele alınabilir. Bu gibi yangın tüplerinin bir ya da birden fazla olacak biçimde araçlarda tutulması belki de hayat kurtarıcı bir rol almalarını da sağlayacaktır.
Araçlardaki Yangın Tüpleri
Yangınlar evlerde, konutlarda, işyerlerinde çıkacağı gibi araçların içerisinde de çıkabilir. Özellikle de yakıttan dolayı yangınların çıkma durumu söz konusudur. Araç yangın tüpü de yine bu kapsamda mutlaka değerlendirilmesi gereken olaylardan biridir.
Araçlardaki yangın tüpleri belirttiğimiz üzere aracın hacmine ve büyüklüğüne göre çeşitli boyutlarda olabilir. 1 KG, 4 KG ya da 6 KG olarak değişen bu boyutlardaki yangın söndürme tüplerinin mutlaka araçlarda yer alması da önemlidir.
Araç yangın tüpü olan araçlarda oluşabilecek yangın durumlarına karşı alınacak önlemler de daha sağlam ve yeterli önlemler olacaktır. Bu gibi durumlarda araçların güvenliğini sağlamak, oluşabilecek felaketleri önlemek ve neticesinde daha da güvenli bir araç izlenimi vermek amacıyla yangın tüplerine önem verilmesi gerekmektedir.
Yangın Tüpü Olmadan Muayene Geçer mi?
Yangın tüpü olmadan muayene geçer mi sorusu araç sahiplerince en çok sorulan sorulardan biridir. Yangın tüpü olmadan da araç muayeneden geçebilir. Araçların muayeneden geçmesi için ağır kusurlara sahip olmaması gerekmektedir.
Araç yangın tüpü bulundurulmaması da araçların hafif kusurlu olmasını sağlar. Ancak belirttiğimiz üzere kişilerin çok daha güvenli bir yol gitmesi, neticesinde oluşabilecek felaketlere karşı da önlemler alabilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda kişilerin araçlarına uygun ne gibi yangın söndürme tüpleri alması gerektiği konusunu araştırarak hareket etmesinde de yarar vardır. Bu gibi araştırmalar yapılarak yangınlara karşı önlemler alınması kişilerin felaketleri önlemesi anlamına gelmektedir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik