Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
Veri merkezleri ile Bilişim Teknolojileri Odalarını yangından korumak, sistem güvenliğini sağlamak açısından çok önemlidir. Verilerin uzaktan bağlantı yoluyla kopyalandığı ve çalındığı gerçeği bir yana, bulunduğu sistemi fiziksel olarak da korumak gerekir. Bu yüzden veri merkezi güvenliği kapsamında yalnızca barındırdığınız verileri siber saldırı veya yazılımsal arızalara karşı değil, aynı zamanda aşırı şekilde ısınan sunucuların neden olabileceği yangın, elektrik arızası ve diğer beklenmedik nedenlerden kaynaklanan fiziksel tehditlere karşı da korumak için gereklidir.
Veri merkezinde yangın çıktığı zaman hızlı bir şekilde söndürmeye hazırlıklı olmanız gerekir. Tesisinize veya çalışanlarınıza yangının verebileceği zararı minimize etmek için bir planınız olması önemlidir. Bu nedenle yangın tehlikesi ile karşı karşıya kalmadan önce tesisin yangın güvenliği konusunda yeterince tedbir ile donatılmış olduğundan emin olmalısınız. Bu tür hassas makinelerin ve araçların olduğu birimlerde yangını algılama sistemlerinin ve hızlı şekilde müdahale edecek otomatik sistemlerin varlığı güven verecektir.
Yeni bir Bilişin Teknolojileri veya veri depolama birimi kursanız da mevcut sistemi güçlendirmeye çalışsanız da almanız gereken birtakım önlemlerin olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden uzmanların önerdiği, sisteminizi ve depolama kabiliyetinizi koruyabilecek en etkili üç yöntemden bahsetmek istiyoruz. Bunların birincisi veri merkezinin fiziksel yapı kısmını yangına dayanıklı malzemelerle oluşturmaktır. Buna binanın kendisi, odalar ve raflar dahildir. İkincisi veri merkeziniz ile donanımsal araçların ayrı odalarda tutulmasının faydasıdır. Üçüncüsü ve sonuncusu ise elbette veri merkezinize yangın söndürme sistemleri entegre etmenizdir.
Veri Merkezleri ve BT Odalarında Yangın Alarmı Gerekliliği
BT odaları ve veri merkezlerinde oluşabilecek aşırı ısınmaya karşı binanız, odanız ve raflarınız ne kadar dayanıklı olursa olsun, kullandığınız ekipmanlar güçsüz kalabilir. Başlama emaresi gösteren yangının anında kontrol altına alınmasını sağlayacak hızlı müdahaleyi ancak yangın ikaz sistemleri başarabilecektir. Normalde kullanılmayan alarma ve ikaz sistemlerinde yangının başladığından ancak tutuşma gerçekleşince veya yangın büyüyünce haberiniz olmaktadır.
Bu durum elbette yangına karşı önlem alınması noktasında elinizi zayıflatır. Bu yüzden yangından etkilendiğinde size büyük miktarda zarar verebilecek sistemlerinizi ikaz sistemleri ile korumak en mantıklısı olacaktır. Yangın ikaz sistemleri otomatik söndürme sistemine doğru bilgi göndererek yangının başladığını haber verir ve müdahaleyi mümkün kılar. Böylece yangından korunmak için çok önemli bir işlevi yerine getirmiş olur. Otomatik yangın söndürme sistemleri ile veri merkezinizi etkili şekilde koruyabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz veri merkezi ile fiziksel BT donanımlarının ayrı odalarda tutulması, aşırı ısınmaya karşı alınması gereken önlemlerden biridir. Raflar yanmaz malzemeden imal edilmiş olabilir veya odanın yalıtımı sağlam olabilir ancak aşırı ısınan donanımların, yazılım kısmı değerli olan veri sistemini tehdit etmemesi adına ayrı odalar fikri benimsenebilir.
Bilişim Teknolojileri Sistemlerini Yangından Etkili Şekilde Koruma
Bilişim teknolojileri sistemlerini yangından etkili şekilde korumak için ise uygun yangın söndürücü ajanların kullanıldığı otomatik yangın söndürme sistemleri çözüm sunmaktadır. Bunun için yangın alarm ve ikaz sistemlerinin, söndürme tertibatının ve kullanılacak nozullerin sağlıklı şekilde monte edilmesi ve periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Profesyonel kadromuz ile en etkili veri koruma sistemlerini sunan firmamızdan alacağınız hizmet ile değerli yapılarınızı yangına karşı koruyabilirsiniz.
Bu tür sistemlerde kullanılan en etkili gazlar NFPA75 ve 76’dır. Ekipmanlarınızın yangın sırasında en az zararla ayrılması ve verilerinizin korunması için uygun ajanların kullanılması gerektiği ifade edilmektedir. Yanlış söndürücü ajanlar tesisinize zarar verebilir. Sadece veri merkezi depolama amacıyla kurulmuş tesislerin değil, aynı zamanda elektronik birimi bulunan tüm binalar için de bu tür söndürme sistemleri gereklidir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik