Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
Yangın güvenliği söz konusu olduğunda, doğru yangın söndürme cihazını seçmek çok önemlidir. Pek çok insan, herhangi bir yangın söndürücünün her türlü yangınla başa çıkabileceğini varsayar, ancak bu tehlikeli bir yanılgıdır. Gerçekte, belirli yangın türleri, belirli türde yangın söndürücülerle söndürülebilir. Bu nedenle, söndürmeye çalışmadan önce. "Ne tür bir ateş yanıyor?" sorusunu sormak önemlidir.
Bunun nedeni, farklı yangın türlerinin farklı söndürme yöntemleri gerektirmesidir. Yangınlar, yanan yakıtın türüne göre beş farklı türde sınıflandırılabilir. Bunlar A sınıfı, B sınıfı, C sınıfı, D sınıfı ve K sınıfı yangınlardır.
Yangın Sınıflarını Doğru Tanımalısınız
A Sınıfı yangınlar, tahta, kağıt ve kumaş gibi sıradan yanıcı maddeleri içerir. Bu yangınlar tipik olarak su veya çok amaçlı ABC söndürücü gibi kuru kimyasal bir söndürücü ile söndürülür.
B Sınıfı yangınlar benzin, yağ ve propan gibi yanıcı sıvıları içerir. Bu yangınlar, bir köpük veya karbon dioksit (CO2) söndürücü gerektirir, çünkü bu maddeler yangını oksijen kaynağını ortadan kaldırarak söndürür.
C Sınıfı yangınlar, cihazlar ve kablolar gibi elektrikli ekipmanları içerir. Bu yangınlar tehlikeli olabilir çünkü su veya diğer iletken maddelerin kullanılması elektrik çarpmasına neden olabilir. Bu nedenle, CO2 veya kuru kimyasal söndürücü gibi iletken olmayan bir söndürücü kullanılmalıdır.
D Sınıfı yangınlar, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi yanıcı metalleri içerir. Bu yangınlar, metal yangınlarını söndürmek için özel olarak tasarlanmış özel bir kuru toz söndürücü gerektirir.
K Sınıfı yangınlar, yemeklik yağları ve gresleri içerir. Bu yangınlar, yakıt ile havadaki oksijen arasında bir bariyer oluşturmak ve böylece yangını boğmak için tasarlanmış özel bir ıslak kimyasal söndürücü gerektirir.
Uygun yangın söndürme cihazı tipini belirlemek için çevreyi ve potansiyel yangın tehlikesini göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Konut veya ofis kullanımı için, yanıcı maddeler, yanıcı sıvılar ve elektrik kaynaklarının neden olduğu yangınları söndürebileceği için bir ABC yangın söndürücü yeterlidir. Ancak, önemli miktarda kızartma yağı içeren bir fritözün bulunduğu geniş bir pişirme alanında, K Sınıfı bir yangın söndürücü ve bir yangın söndürme sistemi gerekli olabilir. Hassas ekipman varsa, herhangi bir kalıntı bırakmadığı için uygun yangın söndürücüyü seçmek gerekir.
En Uygun Yangın Söndürücüye Karar Vermek
Uygun yangın söndürücüyü belirlemek için ilk adım, meydana gelebilecek potansiyel yangın türlerini değerlendirmektir. Bu, sertifikalı bir teknisyen tarafından yürütülen bir bina yangın değerlendirmesi ile yapılabilir. Teknisyen, gereken yangın söndürücünün uygun boyutunu, ağırlığını ve türünü belirleyebilecektir. Yerel yangın otoriteleri veya kalifiye bir teknisyen, bina standartlarını ve yönetmeliklerini karşılamak için gereken yangın söndürücülerin uygun şekilde yerleştirilmesi ve miktarı konusunda rehberlik sağlayabilir.
Diğer yandan portatif yangın söndürücülerin doğru yerleştirilmesi konusu da çok önemlidir. Bunlar, engelsiz bir görüşe sahip oldukça görünür bir alana yerleştirilmeli, ortak seyahat yolları boyunca konumlandırılmalı ve eğitimsiz bir kişi tarafından kolayca çalıştırılabilmesi için yangın söndürücü talimatları dışa dönük olmalıdır. Yangın söndürücüler kolayca erişilebilecek bir yerde olmalı, çıkışlara açılan koridorlara yerleştirilmeli, asla ekipman veya istiflenmiş kutular tarafından engellenmemeli ve potansiyel yangın tehlikelerinin yakınında bulunmalıdır.
Yangın söndürücüyü, yangından kesilemeyeceği veya forklift gibi ekipmanlarla hasar görmeyeceği ve dış etkenlerden korunacağı bir yere yerleştirmek çok önemlidir. Bir yangın söndürme dolabının kullanılması yerleştirmeye yardımcı olabilir. Sonuçta; angın söndürücünün yerini gösteren kırmızı tabelalar, gerektiğinde müşterilerin, ziyaretçilerin ve çalışanların yangın söndürücüyü kolayca bulmasına yardımcı olabilir. Bunun bilincinde olarak yangın söndürme cihazları konusunda profesyonel bir yardım almanız, yangın güvenliğini sağlamanız açısından önem arz etmektedir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik