Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
Ülkemiz sağlık tesisleri açısından Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden birisidir. Sağlık turizmi amacıyla birçok yabancı hasta, ülkemizdeki sağlık kuruluşlarından istifade etmek için gelmektedir. Bu yüzden sağlık tesisleri için yangın güvenliği tedbirleri almak hem yerli hastalar hem yabancı hastalar hem de çalışanlar için üzerinde durulması gereken bir konudur.
Yangın güvenliğinin nasıl sağlanacağı ile ilgili profesyonellerden yardım almak gerekir. Deneyimli yangın firmaları bu konuda lider kuruluşlar olarak, uzmanları aracılığı ile hizmet vermektedir.
Sağlık tesisleri ihtiyacı olan insanlara en iyi şekilde bakmak için tasarlanan merkezlerdir. Adı ister hastane, ister aile hekimliği, ister diş kliniği isterse Wellness olsun, ana hedef insanların problemine çare bulmaktır. Bu tür tesislerde kullanılan düzenler ve ekipmanlar yangın tehlikesi içerebilir. Hastalar, hasta yakınları ve sağlık personelinin hayatını tehlikeye sokabilir. Bir yangın probleminde tesisten en hızlı çıkacak planı oluşturmak, çalışanların yangın eğitimi almasını sağlamak yangına müdahale edilebilecek manuel cihazlar bulundurmak, yangın algılama sistemleri ile korunmak ve yangın söndürme sistemleri monte ettirmek, sağlık tesislerindeki yangın tedbirlerinden bazılarıdır.
Uygun olan söndürme sistemleri ve bu sistemleri uyarıcı ihbar mekanizmalarını seçmek, tesisteki yangın riskini analiz etmek ve söndürücü bileşenleri belirlemek, tehlikeleri azaltmak için gereklidir. Hastaneler özelikle yataklı olanlar, yangın söndürme konusunda kesinlikle donanımlı olması gereken birimlerdir. Gece vakti başlayabilecek bir yangının sonuçları çok kötü olabilir. Bu nedenle algılama ve söndürme sistemlerinin birlikte varlığının önemi tartışılamaz.
Hastanelerde Kullanılacak Yangın Söndürme Sistemleri
Hastanelerde kullanılacak yangın söndürme sistemleri ile aslında yangın güvenliği tedbirlerinden birinden bahsetmiş olacağız. Bu önlemlerin içinde savunma mekanizması olarak kullanılabilecek yangın alarm sistemleri de gereklidir. Hastaneler ve sağlık kuruluşlarında farklı birimlerin risk analizi farklı olmaktadır. Laboratuarlarda kullanılan malzemeler ile polikliniktekiler benzer olmayabilir. Ameliyathaneler ile hasta odalarının risk seviyesi değişiktir.
Bu nedenle ünitelerde bulunan kimyasal maddeler ile ekipmanların analizi iyi yapılmalı ve en tehlikeli yanıcı-yakıcı-parlayıcı maddeleri söndürecek ajanlar tercih edilmelidir. Sulu ve gazlı seçenekler genelde uygun bulunmaktadır. Özellikle otomatik sistemlerdeki nozulların bu iki söndürme sistemine uygun olmasına dikkat edilir. Sağlık tesislerinde en fazla bulunan gazlar arasında olan nitrik asit ile oksijenin kolay şekilde yanması ve yanma olayının büyümesine sebep olması açısından, söndürme ajanı buralarda etkili olacak şekilde seçilmelidir.
Makinelerin olduğu birimlerde sulu söndürme sistemlerinin değerli ve pahalı makinelere zarar vermeyecek şekilde çalışacak bir prensibe sahip olması önem arz eder. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi yatılı kalan hastaların ve çalışanların sağlığını tehlikeye atmamak için gazlı söndürme sistemlerinin havalandırmanın mümkün olduğu odalarda aktif olması da dikkate değer bir ayrıntıdır.
Hastane Çalışanlarının Yangın Güvenliği Eğitimleri
Hastaneler için alınması gereken yangın güvenliği tedbirleri önemli olmakla birlikte, çalışanların yani sağlık personelinin yangın ile ilgili eğitim alması da hayati önem taşır. Yangın anı davranışları, tahliye planı, görev taksimi, ilk müdahale ekiplerine teorik yardım gibi birçok önemli başlık yangın eğitimi ile çalışanlara kazandırılmalıdır.
Yangın anındaki davranışlar ve binayı boşaltma çalışmaları özellikle sağlık personeli için çok önemlidir. Çünkü farklı sektördeki binalarda çalışanlar yangın anında yalnızca kendilerini bina dışına atmayla ilgilenirken, hastanelerde personelin hastaları kurtarma misyonu da vardır. Bu yüzden hastane yangınlarının önceden çok iyi çalışılması, kurtarma planlarının aktif olması, zaman zaman tatbikatların yapılması, rollerin pekiştirilmesi açısından önemlidir.
Sağlık tesislerinin tamamında buna benzer önlemlerin alınması, eğitimlerin verilmesi, yangın algılama, ihbar ve alarm sistemlerinin montajı, söndürme sistemlerinin varlığı güven verecektir.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik