Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
Çalışanların güvenliğini sağlamak her işverenin görevidir. Bütünsel önlemler bunun için önemli bir ön koşuldur. Her şirketin farklı operasyonel gereksinimleri olduğundan, bir yangın durumunda çalışanları güvenli bir şekilde koruyabilmek için şirkete özel olarak hazırlanmış güvenlik konseptlerine ihtiyaç duyar.
Bina yönetmeliklerinde ülke çapında özel apartmanlarda ve evlerde duman alarm cihazları zorunlu olmamakla birlikte, zorunluluğun işyerinde ve dolayısıyla ticari olarak kullanılan odalar için de geçerli olup olmadığı konusunda son dönemlerde yapılan değişiklikler konunun netleşmesini sağlamıştır.
İş sağlığı ve güvenliği alanında hizmet veren firmalar, ticari olarak kullanılan odalarda duman dedektörü bulundurma zorunluluğu konusunda firmalara birçok ipucu vermekte ve çalışanların güvenliğinin nasıl sağlanacağını anlatmaktadır.
Duman dedektörleri, çalışanları yangın konusunda zamanında uyarmak için kullanılmaktadır. Bunlar, özellikle yüksek yangın riski taşıyan ofislerde önemli olabilir. Yangın çıkması durumunda çalışanlar hızlı bir şekilde binayı terk etmeli ve yangına müdahale etmek için adımlar atılmalıdır.
Ofislerde yüksek bir yangın riski varsa, duman dedektörleri tavsiye edilir. Bu, dosya depolama veya fotokopi ve yazıcı odaları gibi yanıcı malzemelerin yanında birçok teknik cihazın bulunduğu durumlarda geçerlidir.
Şirketlerde Yangın Alarm Sistemleri Uygulamaları
İşyerlerine ilişkin teknik düzenlemeler bir yangın durumunda çalışanların derhal uyarılabilmesini ve binayı terk etmelerinin istenebilmesini sağlamak için işverenin uygun önlemleri alması gerektiğini belirtir.
Bina yönetmeliklerinde, bir yangın alarm sistemi kurmak gerekli görülüyorsa bu konu üzerinde mutlaka teknik bir çalışma yapmak gerekir. Bu sayede makine montaj ve satış noktaları, hastaneler veya yüksek katlı binalar gibi özel yapılar yangın alarm sistemleri kurmak zorundadır. Bunlar en azından mevzuatta açıklanan tanınmış teknoloji kurallarına uygun olmalıdır. Buna göre sistemlerin yapımından ve planlanmasından sorumlu çalışanların uzmanlık bilgisine sahip olması ise hayati önem taşır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, tüm işverenleri şirkete yönelik bir risk değerlendirmesi hazırlamakla yükümlü kılmaktadır. Böyle bir risk değerlendirmesi, yangın ve iş güvenliğinin merkezi bir aracı olarak, şirkette hangi tehlikelere karşı koruyucu önlemlerin alınması ve çalışanların bilgilendirilmesi gerektiğini belirler.
Yangın alarm sistemi bu nedenle teknik donanımın, bakım ve onarımın ve işletme sorumluluğunun bir parçasıdır. Bu sorumluluk mal sahibine ve yöneticisine aittir.
Duman dedektörlerinin bakımı ve test edilmesi de risk değerlendirmesine kaydedilmelidir. Sistemlerin yıllık denetimi her zaman yapılmalıdır.
Bir yangın alarm sisteminin test aralıkları, ülkenin ilgili mevzuat hükümlerine göre düzenlenir. Bu tür sistemlerin kontrolü ve testi, özellikle sorumluluk konuları ile bağlantılı olarak sadece uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Aynı zamanda, testler ve sertifikalar belgelenmelidir.
Ticari Binalarda Duman Dedektörü Gereksinimi
Duman algılama sistemlerinin kurulumundan ve bakımından sorumlu firmalar, fabrikalarda, hastanelerde ve benzeri binalarda sistemlerin montajını profesyonel olarak yapmak zorundadır. Birçok yüksek tehlikeli kategorisindeki işyeri duman dedektörü ile yangın algılama sistemleri konusunda zorunlu tutulmaktadır. Uygun kurulum mal sahipleri veya ev sahipleri tarafından talep edilmelidir. Birçok ülkede duman dedektörleri normal amaçla kullanılan konutlarda bile zorunlu tutulmaktadır. Ancak ülkemizde halen bu konuda yerleşmiş bir anlayış bulunmamaktadır.
Şirketlerdeki duman alarmları, çalışanları olası yangınlara karşı zamanında uyararak binayı terk edebilmelerini ve yangınla mücadele önlemlerinin başlatılabilmesini sağlar. Genel olarak, işyerlerine ilişkin teknik kurallara göre, işveren, bir yangın durumunda çalışanların hızlı bir şekilde uyarılabilmesini ve binayı veya tehlike altındaki alanları terk etmesinin istenebilmesini sağlamak için uygun önlemleri almalıdır. Bu şekilde, hastaneler ve yüksek binalar gibi özel binalarda, en azından kabul görmüş teknoloji kurallarına uyması gereken duman dedektörü kontrollü sistemleri kurulmalıdır.
-
Yangın Hidrantı Nereye Koyulur?
-
Ticari Mutfaklarda Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Hidrantı Kaç Bar Olmalı?
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı
-
Yangın Durumunda Yapılması Gerekenlerin Doğru Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
-
Doğru Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Seçilir?
-
Novec 1230 Yangın Söndürme Sistemleri ile İşletmenizi Koruyun
-
Ofisler ve Fabrikalar İçin Yangın Alarm Sistemleri
-
Araç Söndürme Sistemlerinizin Aracınıza Sağladığı Faydalar
-
Otomatik Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
-
Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?
-
Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
-
Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
-
Veri Merkezleri ile BT Odalarını Yangından Koruma Yöntemleri
-
Davlumbaz Söndürme Sistemleri Montajı Nasıl Yapılır?
-
Sağlık Tesisleri İçin Yangın Güvenliği Tedbirleri
-
Binanızda Yangın Güvenliğini İhmal Etmenin Riskleri Nelerdir?
-
AVM’lerde Yangından Etkili Şekilde Korunma Yolları
-
Otomatik Söndürme Sistemleri İle Sanayi Makinelerinin Korunması
-
Yangının Elektrik Tesisatı Üzerinden Yayılması Nasıl Önlenir?
-
FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
Yangın Söndürme Cihazları Özellikleri ve Kullanılması
-
Yangında Kullanılan Söndürme Maddeleri
-
Yangın Eğitimi ve Tatbikatların Önemi
-
Yangın Güvenliği Kuralları Uygulanması ve Denetim
-
Gazlı Yangın Söndürme Teknikleri
-
Karbondioksit Gazı Hangi Yangınlarda Kullanılır?
-
Yangın Tüpü Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
-
HFC 227 Yangın Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nedir?
-
Yangın Solunum Cihazı
-
Yangın Söndürme Kıyafeti
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Ne Kadar Güvenli?
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerini Nerede Kullanabilirim?
-
Köpüklü Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
-
Mutfak Davlumbaz Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Anında Yapılması Gereken Şeyler
-
Yangın Tesisatı Nedir?
-
Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri
-
Yangın Tesisat Boruları Nasıl Olmalı?
-
Sprinkler Söndürme Sistemi Yönetmelik