Skip to main content

Sprinkler Sistemlerinde Test Ve Kabul İşlemleri (Test Basıncı, Muayene)

Sulu yangın söndürme sistemleri olan Sprinkler sistemleri yangından korunmak için kullanılan su dağıtım tesisatlarının bulunduğu bir sistemdir. Bu sistemler tasarıma göre baskın sistem, ıslak borulu veya ön tepkili sistem olarak kullanabilmektedir. Sprinkler sistemleri su ile reaksiyona girerek su ile yayılan malzemelerin ya da sudan zarar görebilecek eşyaların bulunmadığı ortamlarda yangından korunmak amacı ile kullanılmaktadır. Bu tesisatlar kütüphaneler ve server odaları gibi yerlerde tercih edilmeyen bir yöntemdir. Çalışma prensibine göre bu sistemler farklılık gösterebiliyor. Islak borulu Sprinkler sistemi su dolu olan bir boru tesisatına bağlı otomatik sistemlerdir. Yangın çıktığında bu sistemler ısı etkisi ile Sprinkler bulbu kırılarak su akışının başlaması sağlanır. Genelde yangın sistemleri arasında ilk olarak akla gelen sistemler olduğu söylenebilir.

Sprinkler Sistemleri Test Basıncı

Sprinkler sistemlerinde bulunan borular sistem içerisindeki suyun kolay bir şekilde boşaltılmasını sağlayacak bir şekilde tasarlanmalıdır. Monte edilirken de buna dikkat edilmelidir. Kuru borulu Sprinkler sistemlerinde ya da ön tepkili olan sistemlerde suyun boru içinde donmasını engellemek için borular eğimli şekilde tasarlanmalıdır. Bu eğimlerin belli standartlar ölçüsünde ayarlanması son derece önemlidir. Olması gereken basıncın test edilmesi ve standartlara uygun olması için yetkilendirilen kişilerden destek alınması son derece önemlidir. Kriterlere uygun olmayan sistemler hakkında gerekli çalışmaların yapılmasına önem verilmelidir.

Sprinkler Sistemi Periyodik Kontrolü

Tüm yangın sistemlerinde olduğu gibi Sprinkler sistemlerinde de gerekli periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu periyodik bakımlar sistemin çalışıp çalışmadığı, yangın esnasında gerekli performansı sağlayıp sağlamadığı gibi detaylar üzerinde durulmaktadır. Doğal bir afet ya da kişilerden kaynaklanan bir durumda ortaya çıkan yangın için kurulu olan sistemlerin periyodik bakımdan geçirilmesi ihmal edilmemesi gereken durumlardan biridir. Bu bakımların mutlaka belli bir periyodik süreçte yapılması gerekiyor. Bu süreçte test edilen eksiklikler belirlenir, kaliteli ekipmanlar ile onarım çalışmaları başlatılır. Bu işlemlerin yapılması insanların daha güvenilir ortamlarda yaşaması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Özellikle eskiyen tesisatların değiştirilmesi çok daha yeni teknolojilere sahip olan tesisatların kurulması da büyük bir öneme sahiptir. Periyodik kontrolleri yapan mühendis, tekniker ya da yüksek tekniker kişileri sistemlerin eksiklikleri konusunda uyarmak durumundadır. Kişiler de bu eksiklikleri tamamlamak ve sistemi tam çalışır duruma getirmek ile yükümlüdür. Bu periyodik kontrol sırasında teçhizatların korozyon analizleri yapılır. Sızma, deforme, aşınma ya da temizlik gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Tüm bakım ve onarımların da profesyonel kurumlar aracılığı ile yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmalar sayesinde hem iş yerlerinin hem de kişilerin yangın gibi afetler karşısında kendilerini güvene alması sağlanmış olacaktır.

Yangın Sprinkler Sistemi Muayesi

Yangın Sprinkler Sistemi Muayenesi

Sprinkler sistemlerinin belli zaman dilimlerinde muayenesinin yapılması ve bu muayene sonrasında da gerekli raporların hazırlanması gerekiyor. Bu muayene süreci her sene yapılmak durumundadır. Rapor süresi 1 yıldır ve her sene raporun yenilenmesi gerekli olan bir durumdur. Uzman bir ekip tarafından yapılan muayene sonrasında tüm tehlikeli durumlar rapor edilir ve raporlar halinde sizlere verilir. Uygunsuz olan ya da büyük tehlike arz eden yerler hakkında profesyonel kişiler tarafından bilgilendirilirsiniz. Sizlere verilen bu raporlar sayesinde tehlikeli durumları çok daha kolay bir şekilde engelleyebilir ve yasal olan gereklilikleri çok daha rahat bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Sizlere sunulan raporlar eşliğinde yangın sistemlerinin daha profesyonel bir hale getirilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece insan yaşamının da tehlikeye girmesini önlemiş olabilirsiniz.

BLOG